Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Porodiljni 14 mjeseci, a plaće 100% u prvih 6 mjeseci

Otac će pravo na korištenje polovice svog roditeljskog dopusta (dva mjeseca) moći prebaciti na majku.

Porodiljni 14 mjeseci, a plaće 100% u prvih 6 mjeseci

Dopust nakon rođenja djeteta ubuduće će trajati 14 mjeseci. Šest mjeseci trajati će rodiljni dopust, a roditeljski dopust povećat će se na osam mjeseci. 

Prijedlog je to izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je Ministarstvo socijalne politike i mladih uputilo u javnu raspravu, a planirano je da na snagu stupi sa 1. srpnjem sljedeće godine, odnosno s ulaskom Hrvatske u EU.

Sukladno europskoj regulativi, četiri mjeseca roditeljskog dopusta moći će koristiti majka, a četiri otac.

No, otac će pravo na korištenje polovice svog roditeljskog dopusta (dva mjeseca) moći prebaciti na majku, tako da će majka i dalje moći biti kod kuće s djetetom do njegove prve godine, koristeći šest mjeseci rodiljnog dopusta, četiri mjeseca svog i dva mjeseca očeva roditeljskog dopusta.

Naknade kao i dosad

Ostatak očeva dopusta od dva mjeseca otac će moći iskoristiti u bilo kojem trenutku do djetetove 8. godine.

Naknade će ostati iste:

  • za prvih šest mjeseci dopusta - 100% plaće
  • za drugih šest mjeseci dopusta - najviše 2.660 kuna
  • za posljednja dva mjeseca roditeljskog dopusta - 1.663 kune

"Mi smo ovakvim prijedlogom iznimno zadovoljne jer smo uspjeli zakonodavstvo uskladiti s europskom regulativom, zadržati postojeću razinu prava i poboljšati mogućnosti očeva", kaže Renata Jelušić iz Udruge Roda.

Dopust posvojitelja

U Hrvatskoj sada roditeljski dopust traje šest mjeseci (od 6. do 12. mjeseca djetetova života), propisano je da bi tri mjeseca na roditeljskom dopustu trebala biti majka, a tri otac, ali je također zakonski omogućeno da otac svoja tri mjeseca u potpunosti prenese na majku. Očevi su to činili u više od 95% slučajeva.

Još jedna važna novost u izmjenama Zakona je izjednačavanje dopusta posvojitelja i bioloških roditelja.

Izvor: Jutarnji list 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.